Psykosial giftsump eller menneskelig miljøfyrtårn?
- marialundberg
- May 24, 2017
- 3 min read

Giftig atmosfære på arbeidsplassen er en høyrisiko, ikke minst med tanke på bunnlinja. Dermed sier det seg selv: Det lønner seg å investere i et arbeidsmiljø hvor medarbeiderne elsker både jobben sin og samhandlingen med kollegaene sine.
Hvorfor tillate at arbeidsplassen er en giftsump der folk krangler, konkurrerer om posisjon og makt, vantrives og sykemelder seg, når virksomheten din kan være et menneskelig miljøfyrtårn? For å lykkes med å bli et slikt fyrtårn, trengs det ledere som skjønner hva det å lede flokken sin til den positive polen og plante flagget der, innebærer. Det krever motiverte medarbeidere som har lyst, vilje og evne til å være med på reisen. Tilliten til at innsatsen for å få plantet det flagget virkelig er bryet verdt, må ligge til grunn.
Det trengs i tillegg kunnskap om hva som skjer med oss når vi puster i den positive kjemien som et godt arbeidsmiljø er. For å se verdien av å plante flagget på den positive polen, er det bare å ta en faktatitt på hva som skjer med oss på den negative polen, på hva som skjer med oss når kjemien blir negativ og klimaet iskaldt, når bivirkningene av vantrivsel og et vanskjøttet arbeidsklima slår inn. Hjernen vår jobber tregere. Evnen vår til å tenke helhet og sammenhenger svekkes drastisk. Oksygenopptaket går ned. Pulsen går opp. Stresshormonene skyter fart. Fornuften vår viker og den instinktive, irrasjonelle forsvarsmekanismen tar over. Vi går i fryktmodus og beredskap. Den slags borger ikke for verken glede, effektivitet eller nyskaping på arbeidsplassen!
Hvorfor betyr et smil, et anerkjennende blikk, rosende tilbakemelding for en god innsats og en klem så mye? Og er det nå så farlig da, om man sleiver litt med kommentarene over lønsjbordet, sender noen sarkastiske stikk til en kollega på en dårlig dag, lar være å svare på en mail, snakker ned en kollega som ikke er tilstede, sitter taus når noen kommer med et godt ment forslag i et møte, eller ikke tar seg tida til å møte blikket til den andre og si hei, når man passerer hverandre i korridoren? Menneskelig miljøkjemi, kaller jeg det, når jeg jobber med virksomheter for å styrke den positive samhandlinga, og bygger på forskere som Martin Seligman, Barbara L. Fredrickson, Jane Dutton og Peter J Frost når jeg sier, at å investere i å trene på det gode samspillet på arbeidsplassen gir åpenbare konkurransefortrinn! Dessuten kan det være utrolig inspirerende, energigivende og gøy!
En sykemeldt medarbeider koster ca 3000 NOK pr dag. Da har vi ennå ikke tatt inn merkostnadene ved den belastningen som sykemeldinger medfører for resten av organisasjonen. Kostnaden ved nyskapinga, effektviteten og de geniale ideene som virksomheten går glipp av på grunn av et forurensa arbeidsmiljø, er en ukjent størrelse. Vi kan bare begynne å forestille oss hva tapet omfatter. Til gjengjeld - dette vet vi: Virksomheter som utmerker seg som menneskelige miløfyrtårn, utmerker seg også som best i klassen når det kommer til problemløsning og innovasjon.
Samlet sett, når vi legger sammen alle disse små, tilsynelatende bagatellene, så gjør det en enorm forskjell for arbeidsmiljøet. Å la de ødeleggende miljøfaktorene regjere fritt koster enormt, både i trivsel og penger. I verste fall mister virksomheten verdifull, unik kompetanse og dør en sakte (eller rask) død.
Du kan trene på å bli god med samspillsverktøy som booster nysgjerrighet, anerkjennelse, aksept, lekenhet og empati. Du kan bygge kompetanse på hva som skjer med hjernen og hjertet og kroppen din når du erfarer samspillet som positivt og tillitsvekkende. Du kan lære deg knep for å klare å skru på de gode kjemiknappene på det indre kontrollpanelet når du – eller kollegaen din - har en dårlig dag. Du kan trene på kommunikasjon som trigger tillit, motivasjon, arbeidsglede, mestring, nyskaping og problemløsning!
Hvordan kunne det sett ut dersom ledere heller investerte 3000 dagen per medarbeider på motivasjon, arbeidsglede og mestring, i stedet for på sykemeldingskostnader? Tenk om sykefravær kunne konverteres til mestring og arbeidslyst?Tenk om dette var mulig for din bedrift? Med andre ord - do the math!
(Og ps – den tradisjonelle, årlige medarbeiderundersøkelsen er faktisk en skikkelig kontraproduktiv innretning hvis det du er ute etter, er motiverte medarbeidere som opplever at de er verdifulle og verdsatte, og som har tillit til lederen sin. Den kontinuerlige investeringen i relasjonen er det som gjelder, og den sørger du for på helt andre måter. Litt som å komme med blomster til en du er glad i, på en helt vanlig hverdag, mye oftere enn én gang i året. La oss ta resten over den kaffen!)
_______________________________________________
* Disse tallene er fakta basert på norsk og internasjonal forskning:
SOFAC - «Social Factors Contributing to Sickness Abscense» var et fireårig samarbeidsprosjekt mellom Østlandsforskning og Høgskolen i Lillehammer: http://www.ostforsk.no/over-halvparten-av-sykemeldingene-skyldes-sosiale-forhold/
Eurofond: http://www.eurofound.europa.eu/observatories/eurwork/comparative-information/absence-from-work
Commentaires